Jesteś tu: Strona główna › Zielarnia
W lecznictwie stosuje się liście melisy. Do najaktywniejszych składników tego surowca należą: olejek lotny o złożonym składzie oraz garbniki, kwasy organiczne (fenolokwasy, kwasy triterpenowe), gorycze, flawonoidy, składniki mineralne.
Najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane w praktyce jest działanie uspokajające melisy. Powodują je składniki olejku eterycznego. Wykazują one również działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, głównie jelit i dróg żółciowych. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, pobudza trawienie, reguluje pracę przewodu pokarmowego. Przetwory z ziela melisy stosuje się w stanach pobudzenia nerwowego, uczucia niepokoju, a także przy trudnościach w zasypianiu i w migrenach. Niektóre składniki liścia melisy działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wykazują również słabe działanie moczopędne, napotne i przeciwzapalne. Kąpiel z dodatkiem melisy ma działanie uspokajające.