Origanum majorana L.
Lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy
Jest to gatunek rośliny, która należy do rodziny jasnotowatych, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Uprawiany jest w wielu rejonach świata. Surowcem wykorzystywanym jest ziele majeranku, które zawiera olejek eteryczny - majerankowy (Oleum Majoranae), zawartość jego wynosi do 3,5%. Głównymi składnikami tego olejku są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol. Ziele zawiera również alkohole, seskwiterpeny oraz związki garbnikowe. Młode pędy zawierają rutynę i kwas askorbinowy.
Majeranek ma działanie przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, ułatwia trawienie, likwiduje wzdęcia i wspomaga pracę jelit. Ponadto ma działanie wykrztuśne oraz działa lekko rozgrzewająco. W kuchni stosuje się majeranek dla wzbogacenia ich smaku m.in do sosów, grochówek, flaków, mięs pieczonych czy duszonych. Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania.