Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Jest to grupa związków organicznych o strukturze glikozydów flawonoidowych. Związki te razem są zaliczane są do witamin ze względu na pełniące funkcje, choć w ścisłym znaczeniu nie są witaminami jednak jest to kwestia dyskusyjna.
Witamina ta zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, działa antyoksydacyjnie oraz przeciwobrzękowo. Odgrywa ważną rolę w zapewnieniu prawidłowej hemostazy czyli stanu rónowangi organizmu. Obecność jej pozwala na prawidłowe wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Działa synergistycznie z witaminą C w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, regulacji przepuszczalności włośniczek, zwiększają odporność na infekcje jak również zapobiegają drobnym wylewom i wybroczynom w skórze.
Witamina P i witamina C odpowiadają także za stan tkanki łącznej w organizmie.
Niedobór witaminy P może powodować :
- kruchość naczyń krwionośnych,
- skłonność do krwawych wybroczyn,
- wytwarzania się obrzęków.
Źródła witaminy:
- aronia,
- czarny bez,
- owoce głogu,
- czarna porzeczka,
- wino czerwone,
- miłorząb japoński,
- owoce cytrusowe.