Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Niacyna jest znana niekiedy jako witamina PP. Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Bierze udział w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów oraz w przemianach metabolicznych, tworzy czerwone krwinki , reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia stan skóry i kondycję włosów.
Niedobór:
-osłabienie, bezsenność, bóle głowy,
- niepokój, depresje,
- pogorszenie stanu skóry, choroby skórne.
Nadmiar:
Jest mało toksyczna, ale nadmiar witaminy PP może powodować:
bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, utratę łaknienia, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu.
Źródłem tej witaminy jest:
-mięso, wątróbka, podroby, ryby,
-fasola, mleko, ser, soja,
-migdały, grzyby.