Jesteś tu: Strona główna › Koper ogrodowy
Koper jest od dawna znany, jako roślina korzenna, warzywna i lecznicza. Starożytni Egipcjanie podawali koper jako lekarstwo łagodzące ból. Grecy zaś znali jego właściwość powstrzymywania czkawki. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się całą roślinę, ze szczególnym uwzględnieniem liści i nasion. Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, m.in. karwon, felandren, limonen. Roślina posiada również flawonoidy i kumaryny. Koper jest bardzo zasobny w witaminę C oraz sole mineralne. Z tego względu nasiona kopru stosuje się w diecie bezsolnej.
Koper przynosi ulgę w skurczach jelit, wpływa korzystnie na proces trawienia, jest stosowany przeciw kolce, wzdęciom, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością. Działa lekko uspokajająco i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Reguluje laktację. Zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
Całe lub zmielone nasiona kopru można dodawać do zup, ryb, marynat, kapusty, szarlotki, masła i pieczywa. Kwitnące szczyty dodaje się do kwaszonych ogórków i korniszonów, a drobno posiekane liście do ziemniaków, mięsa z rusztu, łososia, jajek twarożków i zup.