Dietetyk radzi
Jednym z elementów leczenia cukrzycy jest prawidłowo dobrana dieta. Są to proste zasady zdrowego sposobu żywienia, które przyczyniają się do obniżenia stężenia glukozy we krwi i w konsekwencji do poprawy zdrowia.
Warto zapamiętać:
- Należy spożywać pięć posiłków dziennie podzielonych na trzy posiłki główne i dwie mniejsze przekąski. Większa ilość mniejszych posiłków pozwoli uniknąć uczucia głodu.
- Bez ograniczeń można jeść warzywa o niskim indeksie glikemicznym (np. ogórki, pomidory, sałatę, marchew, kalarepę) oraz pić wodę mineralną, sok pomidorowy, herbatę i kawę (uwaga: nie słodzone cukrem!). Warzywa zawierają dużo błonnika, który nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi i opóźnia wchłanianie cukrów.
- Należy zmniejszyć o połowę dotychczas (czyli przed chorobą) jedzone porcje pieczywa, makaronu, ryżu, płatków śniadaniowych i owoców. Trzeba także jeść mniej mięsa i produktów nabiałowych, szczególnie serów.
- Nie powinno spożywać się także produktów, które zawierają dużo cukru, jak np. czekolada,
- cola, słodycze, ciasta, miód, ponieważ zawierają one dużo cukru przetworzonego.
- Należy ograniczyć stosowanie soli. Zamiast niej można używać przypraw, aromatycznych ziół, cytrynę.
TALERZ CUKRZYKA
Co powinno się na nim znaleźć?
- 50-60% - węglowodany, najlepiej złożone (pełne ziarna zbóż, warzywa, ziemniaki, nasiona strączkowe),
- 30% - tłuszcze, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne); tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, śmietana, smalec, pełnotłuste mleko, żółte sery) powinny stanowić maksymalnie do 10% ogółu energii,
- 10-15% - białko (chude mięso, ryby, białko roślinne).
Julia Podlipniak
Publikacja artykułu: listopad 2011 r.