Jesteś tu: Strona główna › Len zwyczajny
Głównym surowcem lnu są nasiona (siemię lniane), cenny lek i surowiec dla przemysłu tłuszczowego i tkackiego. Siemię lniane ma smak śluzowaty i oleisty, a przy roztarciu specyficzny lekki zapach.
Siemię lniane zawiera około 40% oleju tłustego, koło 25% białka, dużo śluzu oraz lecytynę (bardzo ważny składnik odżywczy dla tkanek nerwowych naszego organizmu). Ponadto zawiera witaminę A i E, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, wywierające korzystny wpływ na poziom „złego” cholesterolu oraz w leczeniu różnych chorób skórnych takich jak: łuszczyca, egzemy, trądzik. Siemię lniane ma zastosowanie jako środek powlekający i osłaniający przy owrzodzeniach żołądka, jelit i dwunastnicy. Stosowane jest także w zaparciach jako środek łagodnie przeczyszczający oraz w stanach zapalnych dróg moczowych i oddechowych (łagodzi suchy męczący kaszel). Przyczynia się do prawidłowej perystaltyki jelit. Zewnętrznie oleju lnianego używa się przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach. Łagodzi podrażnienia skóry i błon śluzowych.