Jesteś tu: Strona główna › Guarana
Nasiona Guarany zawierają do 6% kofeiny, znacznie więcej od kawy. Poza tym, guarana zawiera 5,5% amidów, 7% żywic, 0,6% saponiny i śladowe ilości aminokwasow adeniny i guaniny, sodu, magnezu, potasu, wapnia i wit. B1. Działanie guarany uwarunkowane jest obecnością alkaloidu kofeiny, której ilość jest większa niż w innych roślinach. Jej potencjał pobudzający jest dwukrotnie wyższy niż w kawie. Kofeina przyspiesza metabolizm komórkowy, pomaga w spalaniu tłuszczu, jak również podtrzymuje aktywność układu sercowo-naczyniowego i oddechowego, pobudza aktywność umysłową i fizyczną. Kofeina, zawarta w Guaranie (guaranina) przyswajana jest przez organizm stopniowo, działa łagodnie, nie powoduje nadpobudliwości, ponieważ przyswajana jest razem z garbnikiem taniną. Tanina spowalnia przenikanie guaraniny do organizmu, dlatego też Guarana, w odróżnieniu od kawy, nie podrażnia błon śluzowych układu pokarmowego, a jej działanie trwa 6-8 godzin, co pozwala na tak długi czas nie odczuwać zmęczenia. Poza tym guarana wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Przyspiesza metabolizm.