Jesteś tu: Strona główna › Cykoria podróżnik
Napar z wysuszonych korzeni działa wzmacniająco, łagodnie przeczyszczająco oraz moczopędnie. Okłady z rozgniecionych liści łagodzą podrażnienia. Cykoria polecana jest przy braku apetytu oraz w zaburzeniach trawienia takich jak np.: wzdęcia, odbijanie się, złe trawienie, wiatry. Reguluje pracę jelit. Stosuje się ją także uzupełniająco w leczeniu chorób skóry i dny.
Cykoria kwitnie od lipca do września. Ciekawą cechą tej rośliny jest to, że jej niebieskie kwiaty pod wpływem kwasu zmieniają barwę na różową.
Prażony korzeń cykorii jest używany do produkcji namiastki kawy. Młode liście odziomkowe pędzone w cieple i ciemności są cenione, szczególnie w Zachodniej Europie jako składnik sałatek. Koszyczki kwiatowe nadają się do sałatek, a pączki można marynować.