Jesteś tu: Strona główna › Kwas foliowy ( witamina B9/B11/M )
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapobiega uszkodzeniom płodu, ma pozytywny wpływ na rozwój noworodków, bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza tworzenie czerwonych krwinek, chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Niedobór:
-anemia,
-uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją,
-lęk, depresja,
-bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią,
-zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunka, zmniejszony apetyt,
-stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca,
-u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu.
Nadmiar:
- Kwas ten nie jest toksyczny dla ludzi, ale jego zwiększone dawki mogą powodować bezsenność, rozdrażnienie.
Źródła witaminy:
- warzywa zielone (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka)
- pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki,
- orzechy, słonecznik,
- drożdże piwne,
- wątroba,
- żółtko jaj,
- pszenicy,
- pomarańcze, banany.