Jesteś tu: Strona główna › Pokrzywa zwyczajna
Surowcem do celów leczniczych są liście i korzenie. Liście pokrzywy zawierają łatwo przyswajalne witaminy: K, B2, C, kwas pantotenowy oraz sole mineralne, głównie wapnia, magnezu, krzemu, żelaza i manganu. Duże znaczenie mają również: kwasy organiczne (m.in. glikolowy, glicerynowy i mrówkowy), flawonoidy, barwniki: chlorofile A i B, karotenoidy, ksantofil, fitosterole, garbniki, kwas krzemowy. Korzenie pokrzywy zawierają kwasy organiczne, fitosterole, sole mineralne, substancje woskowe i śluzowe.
Wyciąg z pokrzywy działa moczopędnie. Oczyszcza, zwiększa eliminację szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza trawienie. Zmniejsza dolegliwości spowodowane łagodnym przerostem gruczołu krokowego. Łagodzi bóle stawowe i mięśniowe, stany zapalne. Ma właściwości wzmacniające i uodparniające. Dzięki dużej zawartości witamin i soli mineralnych uzupełnia niedobory, występujące zwłaszcza w okresie wiosennym. Wykazano też działania krwiotwórcze, przeciwkrwotoczne i przeciwreumatyczne pokrzywy. Napary z pokrzywy stosuje się wewnętrznie w niedokrwistości, przy zaburzeniach krzepliwości krwi, także pomocniczo w przebiegu kamicy nerkowej. Wyciągi z liści pokrzywy można także stosować w walce z łupieżem, łojotokiem i przy wypadaniu włosów.
Młode liście pokrzywy stanowią cenny dodatek do sałatek, wzbogacając je w łatwo przyswajalne sole mineralne i witaminy.