Jesteś tu: Strona główna › Mięta pieprzowa

Szukaj:

Mięta pieprzowa

Mentha piperita

Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią, osiągającą do 80cm wysokości. Zawiera około 1,25% olejku eterycznego (którego 50-90% stanowi mentol a 5-20% menton), ponadto garbniki i gorycze. Mięta przeciwdziała małym niedyspozycjom układu pokarmowego (np. zaburzenia trawienia, skurcze żołądka, kolka jelitowa). Wzmaga wytwarzanie żółci w komórkach wątroby i opróżnianie woreczka żółciowego. Działa dezynfekująco w zaburzeniach trawienia z biegunką spowodowanych nadmierną fermentacją węglowodanów, tak zwaną dyspepsją fermentacyjną. Zaleca się ją także przy mdłościach i wzdęciach. Działa orzeźwiająco i łagodząco w przypadku migreny. Olejek miętowy stosuje się do inhalacji w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia. Stosowany zewnętrznie koi i uśmierza ból.

W przemyśle kosmetycznym olejek miętowy stosowany jest jako dodatek do szamponów, balsamów, perfum. W kuchni miętę stosuje się do sosów oraz deserów czekoladowych.