Jesteś tu: Strona główna › Czytelnia
Witamina E (tokoferol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 10 mg dla mężczyzn oraz 8 mg dla kobiet.
Niedobór witaminy E występuje bardzo rzadko. Najczęstszą przyczyną jest zła dieta, mało urozmaicona, w której brak jest składników będących źródłem tej witaminy. Niedobór witaminy E może się objawiać zmęczeniem, rozdrażnieniem, osłabieniem zdolności koncentracji, bezsennością, zaburzeniami funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych, zmianami zwyrodnieniowymi układu nerwowego. Brak tej witaminy może przyspieszać proces starzenia skóry oraz jej rogowacenie, złe gojenie się ran. Ponadto może powodować problemy ze wzrokiem, niedokrwistość, bezpłodność, u kobiet w ciąży możliwość poronień. Jej niedobór zwiększa ryzyko chorób sercowo naczyniowych czy nowotworowych.
Nadmiar witaminy E także występuje rzadko. Jeśli już do niego dojdzie, mogą pojawić się zawroty i bóle głowy, zmęczenie, znużenie, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.
Powstaje ona tylko w roślinach, zwierzęta jej nie syntetyzują. Występuje głównie w olejach roślinnych takich jak: olej z kiełków pszenicy, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej lniany. Ponadto duże jej ilości znajdziemy w kiełkach pszenicy, migdałach, orzechach włoskich, bananach oraz w niektórych warzywach np. zielonej sałacie, kapuście, zielonym groszku, fasoli, pietruszce czy brokułach. Witamina E ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła, więc najlepszym jej źródłem jest żywność nie poddana obróbce cieplnej. Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo, ponieważ proces uszlachetniania niszczy ją w aż 75%.
Julia Podlipniak
specjalista ds. żywienia
Magdalena Burian
dermokonsultantka
Publikacja: marzec 2014
Źródła:
www.witamina.info.pl
www.pl.wikipedia.org
„Witaminy, minerały i suplementy” - Krzysztof Abramek, Wydawnictwo „Złote Myśli”, 2007