Jesteś tu: Strona główna › Porada
W okresie zimowym szczególnie odczuwamy spadek odporności i witalności, jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby. Silny układ odpornościowy broni nas przed infekcjami.
Tak więc aby wzmocnić siły obronne naszego organizmu trzeba mu dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych. W naszej diecie nie powinno zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych (cynk, żelazo, selen).
Białko znajdziemy w rybach, mięsie drobiowym, jajach, serach, natomiast witaminy i składniki mineralne znajdziemy w warzywach i owocach.
Bardzo ważną rolę odgrywają tu przeciwutleniacze czyli witaminy A, C i E oraz minerały takie jak selen, żelazo, cynk i mangan. Należy także zadbać o odpowiednią ilość witamin z grupy B aby wspomóc wytwarzanie przeciwciał. Następnym składnikiem są niezbędne nienasycone kwasy omega-3 i omega-6 które przeciwdziałają stanom zapalnym.
Witamina A jej głównym źródłem są zielone i pomarańczowe warzywa i owoce tj. morele, brzoskwinie, brokuły, marchew, szpinak oraz jajka.
Witaminę C znajdziemy m.in. w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, kiwi, cytrusach, pomidorach, papryce czerwonej.
Witamina E znajduje się w płatkach owsianych, awokado, migdałach, słoneczniku oraz olejach roślinnych.
Z niezbędnych minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zaliczamy:
- żelazo które znajdziemy w soczewicy, jajach, drobiu, rybach, owocach suszonych, burakach oraz natce pietruszki;
- cynk – źródłem cynku są nasiona, sezamu, maku, pestki dyni, brązowy ryż, jaja, kurczak.
- selen znajdziemy w sardynkach, brokułach, czosnku.
Należy także wspomnieć o czosnku i cebuli które zawierają naturalny antybiotyk allicynę która ma działanie przeciwbakteryjne.