Jesteś tu: Strona główna › Porada

Szukaj:

PORADY > Porady dietetyka > Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Szukaj porady:

Wyszukaj poradę na dany temat za pomocą wyszukiwarki.
Jesteś tutaj: PORADY > Porady dietetyka > Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

W okresie zimowym szczególnie odczuwamy spadek odporności i witalności, jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby. Silny układ odpornościowy broni nas przed infekcjami. 

Tak więc aby wzmocnić siły obronne naszego organizmu trzeba mu dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych. W naszej diecie nie powinno zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych (cynk, żelazo, selen).

Białko znajdziemy w rybach, mięsie drobiowym, jajach, serach, natomiast witaminy i składniki mineralne znajdziemy w warzywach i owocach.

Bardzo ważną rolę odgrywają tu przeciwutleniacze czyli witaminy A, C i E oraz minerały takie jak selen, żelazo, cynk i mangan. Należy także zadbać o odpowiednią ilość witamin z grupy B aby wspomóc wytwarzanie przeciwciał. Następnym składnikiem są niezbędne nienasycone kwasy omega-3 i omega-6 które przeciwdziałają stanom zapalnym.

Witamina A jej głównym źródłem są zielone i pomarańczowe warzywa i owoce tj. morele, brzoskwinie, brokuły, marchew, szpinak oraz jajka.

Witaminę C znajdziemy m.in. w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, kiwi, cytrusach, pomidorach, papryce czerwonej.

Witamina E znajduje się w płatkach owsianych, awokado, migdałach, słoneczniku oraz olejach roślinnych.

Z niezbędnych minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zaliczamy:

- żelazo które znajdziemy w soczewicy, jajach, drobiu, rybach, owocach suszonych, burakach oraz natce pietruszki;

- cynk – źródłem cynku są nasiona, sezamu, maku, pestki dyni, brązowy ryż, jaja, kurczak.

- selen znajdziemy w sardynkach, brokułach, czosnku.

 

Należy także wspomnieć o czosnku i cebuli które zawierają naturalny antybiotyk allicynę która ma działanie przeciwbakteryjne.

 

powrót